Fortepijono ar pianino klaviatūra ir mechanizmas patiria nevienodas apkrovas. To rezultatai – nevienodi mechanizmo parametrų pakitimai, kurie karts nuo karto turėtų būti sureguliuojami iš naujo. Atsakingai prižiūrimam instrumentui dažniausiai prireiks tik keleto esminių eksperto patikslinimų. Gerai sureguliuotas mechanizmas yra būtinas, norint pasiekti optimalų prisilietimą (grojimo pojūtį), ir išvengti rimtesnių techninių nesklandumų.

“Groti gerai sureguliuotu instrumentu daug patogiau. Tuomet kiekvienas prisilietimas yra nuspėjamas, išlaisvina fantaziją ir instrumento valdymo galimybes, bei dar labiau priartina prie idealaus atlikimo tikslo.”

Plaktukų mosto, klavišų eigos ir kėliklio padėties nustatymas yra glaudžiai susijęs su mechanizmo “jautrumu”. Taip pat svarbu patikrinti mechanizmo ir visų detalių pozicijų tikslumą, slopintuvų pakilimą, pedalų funkcijų atlikimą ir kitus reikšmingus parametrus. Tik sklandžiai veikiančių detalių visuma sukuria “gero ir patikimo” instrumento pojūtį.